Wednesday, April 6, 2011

Perlu ke experience untuk memilih bakal suami/isteri?

Ada satu masaelah. Satu banyak! Dua sikit-sikit! Tiga kadang-kadang! Empat jarang sekali kita dapat lihat! Apakah dia?

KAHWIN!

Yeay kahwin. Tajuk ini pasti menarik minat ku. Yeh minatku sahaja ! Kau apahal? Okay okay jangan gaduh. Minat kita semua. Kita bersama. Kita share.

Kahwin perkara mudah. Kenapa mak bapak selalu kata "susah-susah sangat kahwinkan je". Dah kahwin baru senang. Yeke? Sejauh mana imaginasi ku? Dekat je.

Dulu masa kecik kecik suka tak main kawen kawen? Jangan nak cakap tak suka. Padahal dulu duduk bawah pokok yang ada kerusi kayu main kipas-kipas. Semuanya di sponsor bahan recycle. TAK PERCAYA? KITA SAKSIKAN...

Pengipas menggunakan daun-daun kering. Lepastu potong bunga yang wangi wangi dan curi beras emak untuk buat tepung tawar. Adoh letih betul. Dulu saya tak main kawen kawen. Dulu selalu main cikgu-cikgu je. Lepastu jadi penjual ikan. Guna buku sekolah garis 7. Koyak buat bentuk ikan. Ikan kembung, ikan jacket, ikan pari, ikan parang semua ada. Kalau nak bayar kena potong kertas buat bentuk duit lepastu colour ikut kesukaan. Terlebih buat duit sampai seorang boleh beli semua ikan dekat kedai tu.

Saya cuma bagi contoh bahan recyle. Berbalik kepada cerita kawen. Rugi dulu tak main kawen kawen. Sekarang feeling tak ada experience bila nak buat pilihan siapa lelaki idaman yang geng dengan kita. Macam mana ni? Hah!! Dah nampak dah gatal tu.
Apa ni Ika?? Ehh tak ada apa apa. Tak ada apa apa.
Apa ni Ain? Ehh tak ada apa apa. Tak ada apa apa.
Apa ni Atika? Ehh tak ada apa apa. Tak ada apa apa.

Well biasalah saya memang banyak nama panggilan. Pilih la mana-mana suka. Saya tak rasa nak kawen awal. Saya nak buat banyak benda sebelum ada orang control hidupku !! Betul ke dah kawen kena control? Sebab tu kena pilih yang betul-betul ngam dengan kita supaya nanti tak timbul masalah rumah tangga ke rumah papan segala. THE THING IS PERLU KE EXPERIENCE UNTUK MEMILIH PASANGAN? Ouh jadi itulah punca kenapa pasangan anda curang dengan anda. DUSHH!!

10 comments:

NM02 said...

tapi bunyinye mcm dah ada preparation aje... hehehehe

Ain Atika Zailani (PAL) said...

belom lagi....masih jauh...kihkih...

shima azmi said...

cpt2 khwn..i nk dtg knduri khwn u.. =p

Ain Atika Zailani (PAL) said...

aaaaaa tidak!!!! 7-8 tahun lagi..hihi..

che'pi said...

Bab kahwin;
memang menarik minat... sapa taknak kahwin kan?

pendapat gua la kan.
kalau kahwin ngan insan yang penuh misteri.lg interesting.

Uchi kay-f @hmad said...

cik ain,klu takut dilambung ombak,jgn kawen dululah..eh salah,jgnlah berkhemah di tepi pantaikan bhahaha..adoi pun aku..:p

hidup ini mencari kebahagian bukan?
adakah perkahwinan memberi kite akan sebuah arti keBAHAGIAan......mari renungkan ......

imah said...

jom kita kawen ^^

wahida said...

eh, x suka lah main kawen2 dulu..betul, tak tipu tau!!

lagi suka main konda kondi...ahaks...

amier azrul alias said...

tepuk dada tnye hati..
ceewwah..

kawen bkn perkare men2.
so do choose him wisely :)

cimon said...

main teng-teng laa best (^v^)

p/s: da keje nanti baru laa kawen (^_~)