Monday, November 14, 2011

Precious Moments - DPHSA

Hari ini saya rasa sungguh gembira. Semakin hari hidup lebih bermakna.

Mukaddimah pendek itu diharap cukup untuk beritahu anda betapa sempurnanya hidup saya kini. Cewah feeling macam anak Tan Sri hantar rombongan, atau menang nombor, atau pakcik menang motor. Ceehh sibuklah kau. 

Diatas sebab musabab yang tak patut pun anda tahu dan mungkin ada yang tak ingin tahu jadi saya tak payah bagitahu lah. Hihihihihihihihihihihi. Okay dah dah.

Tahu apa saya buat masa cuti? Saya bekerja. Jadi kakak sulong mesti tunjuk contoh yang paling baik. Harap bekerja di Hotel under Banquet dah cukup baiklah? MEMANG!

Dari situ saya belajar main fork and spoon. Pengalaman sedikit malu apabila saya blur, En. Zahir menunjukkan fork kepada saya lalu bertanya itu apa. Maka saya mula berfikir En. Zahir tidak tahu fork itu apa dan ingin saya memberi nama Robert kepada fork itu kah? Jadi saya telah tersilap sangka sebab tadi dia terdengar saya cakap spork bukan fork. Hahahahahahhaha. Ya bekerja sorang-sorang membuat diriku terasa bangang tersasul antara fork and spoon. Spoon and Fork = Spork. Ha mari gelak.. Hahahahahahahahahahahhahahaha! Okay cukup.

Anda bakal belajar bagaimana menggunakan fork and spoon, yang mana coffee cup kusangka mangkuk bubur,  yang mana tooth-paths ku panggil pengorek gigi sedangkan pencungkil gigi. Ish ish. Biasanya orang gunakan pengorek untuk asah pencil atau pengorek telinga atau pengorek hidung. Ya anda adalah seorang pengorek.

Selain itu anda bakal belajar sendiri bagaimana caranya untuk makan dengan sopan dan tahu juga membezakan cara makan di hotel dan kedai mamak. Anda juga harus belajar bagaimana menggunakan intonasi yang betul untuk meminta sesuatu dari waiters. Jika anda belagak 10 kali makan dihotel mungkin anda pakai coffee cup itu atas kepala semasa pulang nanti.*kata para waiters dalam hati. Hihihihihihihi=p
Bukan saja di hotel, dimana-mana pun kita tak suka cara orang sombong. 

En. Azizul lelaki sedikit gempal dan menghiburkan. Jadi tidak boring kalau bekerja dengannya. Sangat bagus dibuat teman gelak mengekek. Kalau mahu coffee cup melekat dikepala anda juga sila lah kenyit mata padanya, anda bakal dapat precious moment juga, lebam di biji mata kiri atau kanan. En. Pian lelaki yang sangat seronok untuk saya dengar dia beri briefing. Kekuatan suara yang tidak romantik itu terus buat saya takut untuk mengantuk. Ye semua encik-encik diatas sudah berkahwin dan beranak belum bercucu. Masih kacak jadi don't judge the book by it's cover mereka tampak muda padahal telah tua. Muehehehehhe. Haip haip potong gaji.

Kak Dieya, Ija, Izrin, Fifi, Anna & Daus, En. Khairul & Kak Aisha, En. Sopian, Anis, Jannah, Mus, Abang Man, Lan, Shahrul, Ieza, Any, dan semua yang molek-molek adalah gang yang happening. Sangat mengujakan perangai masing-masing. Gila-gila remaja. Takpe. Seronok bekerja dalam satu kumpulan begitu ibarat isi dengan kuku. Ehh?? Okay belum lagi. Baru nak tumbuh kuku daku nak berhenti dah. Cehh spoil lah kau ini. 

Jauh perjalanan luas pemandangan, cari pengalaman banyak kenangan. I'm gonna miss this moment !  Muchas Graciass !!

12 comments:

Chegu said...

"er...cik, sini mane nak basuh tangan"...hehehe, walau makan kat hotel ke mane, makan pakai tangan paling masyuk, gud luck kerja...

ascil.punye.lah said...

cam best je kerja hotal.kan mrs spork?hahaahahahha.comel.

Akim Iqbal said...

Gud luck girl. Hahaha

kura said...

spork. hahha

Ain Atika Zailani said...

hehehehe...cehhh...ejek!!

annekarmiella said...

hahaha.. thanx sygs.. terharu.. nk nanges tp xleyh.. keep working n bg ruang utk kuku tue tumbuh oke. hahaha.. <3

Ain Atika Zailani said...

hehhehehe lambat nak tumbuh.. hewhew

misya mialen said...

Bekerja di hotel saya rasa amat memerlukan kesabaran dan etika kesantunan terutamamnya bila layan tetamu.dari cara melayan tetamu,kita boleh didik diri sendiri utk ada displin:-)

E-one said...

Keje hotel??hehe.nmpk cm seronok hoho

aimie amalina said...

tatasusila di meja kah
seronokkk je bace
mende2 cm ni walau x gune selalu tapi bagus jugak amik tawu =]

bighagenjo said...

hahahaha! gabungan yg menarik.. spork!

seronok dapat bekerja dengan orang yg happening, susana pon tak tension,,

cimon said...

suke makan burger bli kat hotel - besar & kenyang sgatX2

hehehe (^v^)

p/s:mcmane cara makan burger di hotel?cimon belasah guna tangan shj. (^_~)