Friday, May 28, 2010

Jom hapuskan stres!

Good good saya dah dapat idea.

Bila tanya Fana ape lagi entry bagus malam ni. Minda dah kering ni padahal nak bebel-bebel kosong je. Tu pun tak ada idea. Otak sempit kamu ya? Fana saran basah kan otak dengan air guna sponge. Kau faham tak? Otak saya bukan obor-obor.

Saya stress. Saya stress.




Ni lah budak tu.

Bila sterss fikirkan tajuk entry tiba-tiba jari ni terlompat-lompat. Apasal tah. *sebenarnya nak bagi tips hilangkan stress. Susah sangat ke nak cakap?!

Okay dengar sini walaupun tak ada bunyi. Semua orang mengalami stress terutama individu yang tinggal di kota metropolitan. Mustahil kamu tak ada stress. Selalunya wanita lebih stress berbanding lelaki. Walaubagaimanapun, stress tu normal. Tapi kalau asyik stress aje itu boleh mempengaruhi kualiti hidup. Okay setakat ni faham? Tolong lah faham. Jangan stress.


5 CARA MUDAH HAPUSKAN STRESS


1. Menulis.
Mengekspresikan perasaan ke dalam bentuk tulisan seperti menulis diari adalah salah satu teknik efektif dalam mengurangkan stress. Ber belog juga salah satu cara untuk lepaskan stress. *Walaupun saya yang stress cari bahan untuk entry. Okay lepas habis bebel ni dah tak stress dah. Tengok jelah nanti.

2. Luahan perasaan.
Anda diminta tidak malu-malu meluahkan emosi terpendam dengan berbual-bual, ketawa, menangis ataupun marah. Jangan marah aku dah la.=p. Ini semua merupakan sesi menyembuhan emosi yang tersekat-sekat tuh.

3. Hobi.
Apa saja hobi boleh buat seseorang hapuskan stress. One example. My bestfriend is food. Jadi, macam mana dengan you all? Atau boleh juga kata my bestfriend is "smellypillow". Hushh!! Yang ini dasyat! I could be a professional sleeper.*_*. Get your beauty sleep!

4. Maafkan orang lain.
Tak apa. Eventhough mereka cakap bantal busuk awak macam-macam maafkan jelah. Diorang tak sengaja tuh. Wah wah, macam minyak masak seri murni pulak hati malam ni.

5. Aktiviti rohani.
Bukan aktiviti Rohani kawan kamu tuh bukan. Ni rohani dan jasmani. Seseorang perlu merehatkan tubuh melalui self-hypnosis, dengar muzik. Dengar orang bebel boleh tak? Gila! Kau jangn cari pasal boleh?


Wah, rasa stress dah hilang lah. Betullah.
=)

7 comments:

f said...

ye la..fana jgk kan..akk tnye mlm2 mcm ni mane de idea..huhu...xpe..sy trime..hehe

Ain Atika Zailani said...

hahah...bagus...sayang kamu!! taik lalat kamu!!

schokolart susu said...

cute entry~!!
help me alot~!!
thnks dear~ <3

Ain Atika Zailani said...

thanks dear!

miss fifi said...

My bestfriend is sh0pping!!!=)

marina said...

nice entry dear!
n love ur pixs!
chantekk.tehee ;)

Ain Atika Zailani said...

thanks dear!!=)