Friday, November 19, 2010

Canon 1000D adakah bagus?

Keinginan terlampau terhadap DSLR.
Kesian.

Adakah barang sesiapa ingin kehadapan memberi jari telunjuk kemudian mengajarkan kepada saya apakah model yang cikai tapi bukan sebarang cikai gara-gara ianya DSLR yang okay untuk disenaraikan dalam list pembelian? Apa punya engkau. (-_-").

Sepanjang perjalanan mimpi hanya Canon. Model 1000D. Cayalah paling lokek kedekut. Bukan. Jimat.




1000D
Harga. Malu lah nak cakap. Boleh search kat google.



Ambek. Yang ini paling jimat.

Malu-malu pun kena cakap jugak. I nak belanja untuk ini cuma Rm 2000 aje. Mana tau ada model-model yang boleh diharap dan duduk di bawah harga tu. Dah cun dah tu.

Siapa-siapa yang pro atau ada kawan-kawan photographer yang arif tentang DSLR ni boleh la kenen-kenen I punya blog bagi suggestion yang best. Kot-kot ada keburukan sebelum I beli. Boleh I cepat-cepat senarai hitamkan dari list.

Muchas Gracias !

25 comments:

BLADE EDGE said...

salam ain...

biasanya saya guna juga jenis kamera mcm ni brand canon or nikon..both mmg best..

suka tgk gmbr awak yg baju biru kat sidebar..sweet :-D

Ain Atika Zailani said...

wasalam...thanks awak...=) ohh..lagipun saya beli bukan nak gna macam pro...saje nak beli..hihi..thanks..=)

BENA said...

cop2. minat canon ek ? kalo bena nak nikon .


tapi itu hanya berangan xtahu la bile nak dapat . heeeee~

little black dress said...

wah, minat DLSR gak eh...
hurm...
canon no1 skrg if xsilap...


btw, jeles tgk rmbut ain..
huwaa..rndu rmbut lme..
=(

Fello Ariza said...

wahh..

sme ar..
da lme nk ngidam slr..
sob..sob..

Sasa Al-Sharif said...

utk latest model skg ni nikon adalah terbaik. tapi untuk beginner dan bajet rm2000 ke bawah canon 1000D vs nikon D3000.

Canon 1000D lebih best sebab 1. ada motor dalaman khas untuk autofokus. benda tu penting, manual fokus tu kadang2 hasilkan pic blur.
2. ada live view. boleh ambik gmbr tgk dari LCD tu. D3000 takdak benda tu.
3. D3000 menang ISO. tapi tak beza sangat.
4. motor dalaman tu yg penting. sbb kita tak mau pic blur.

banyak lagi nak cakap. aku ingat nak buat entri la nanti. agaknya esok la :)

Ain Atika Zailani said...

bena= hihi..hak ahh..minat canon sebab dekat dekat dengan conan. hihi

black dress= hee..xpe dulu ain pun pernah buat and menyesal gila. and now lebih selesa dengan rambut ori..

fello= ahah..xpe kene berangan dulu baru dapat.

sasa= hihi...sukanya awak tau. ok nanti buat entri ye...nak tau lebih detail..=)thanks..

Encik Tikus said...

ari tue member ada cadang nak beli D1000 canon. dan ada jugak yang member yang dah beli model D3100. tapi kalau nak below rm2000 model D1000 canon and D3000 / D3100 bole lah. =)

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

jgb lupe beli dua.. sue satu okeh..hehe

Ain Atika Zailani said...

okay.tq en.tikus...

Ain Atika Zailani said...

sue..hah? kalau macam tu dah kene belanja 4000. macam mana?hih

cik tomyam said...

adakah anda kembar kepada lisa surihani?
hehe

tieykah said...

saya pon maw 1!canon xsure la,tp nikon lg cun.kwn sy da nikon,mmg cun.

p/s:da follow kamu.=)

Nurulbadiah Lai said...

i really have no idea bout this dear..
but i will buy it soon..next week..theeee..hehehe

The Bitterheart-er said...

teringin jugak nak dslr. hehehehe

Azwandy Bin Muhamad said...

Ok la kamera tu for beginner...Hehe...

Ain Atika Zailani said...

cik tomyam= hih...xlah.. dia cantik sangat tu..

tiekah= yeke..hihi...i rasa dua dua ok tapi i lagi ska canon.

badiah=seronoknya.. nanti dah beli boleh la awak syer keseronokan tu ye..hihi..

bitterheart= tak pe nanti awak beli jugak tau bia kita sama sama ada.weeeee...

azwandy=hihi thanks..=)

Cik Bulat said...

alaaa. ai pun mcm da ada keinginan. nak nangis lah. tak suka this feel. -__-" and you? huhu follow.

Ain Atika Zailani said...

haha...xpe i belom beli lagi pon..baru cadangan ni...nanti beli lah...yeayyy!

nisa said...

hehe..nak jugak:p

hakeem kira said...

nakkk~

Ain Atika Zailani said...

haha...jom g beli.

haidi takeAfoto said...

utk baget mcm tu..1000D is the best..sy pn ade pkai jadi 2nd body...mmg bez dah 1000D ni..actually yg penting kite tau gune gear kite..kite tau ape yg kite nak shoot..gear ni membantu je..megapixel tu xpenting sgt.utk saiz gmbr je..so 1000D mmg paling bez utk ketegori yg sama level ngn batch ni la..

ade live view (sy jrg gune tp perlu ade)
focusing point ade 7..dah ok..
ade built in motor..ni yg paling penting!!so nti xssh cari lense.sume boleh masuk
body kuat.

so sy setuju sgt2 la...dah beli nti bgtau ek..

Ain Atika Zailani said...

wahhh,,,seronok nya ada orang yang pro pasal ni...ok nanti dah beli i cepat2 cari u,,,ahahha...thanks =) heee~~~ hepy nye..

Vecchioczdq said...

wahhh,,,seronok nya ada orang yang pro pasal ni...ok nanti dah beli i cepat2 cari u,,,ahahha...thanks =) heee~~~ hepy nye..